Direktiver

EN71 DIREKTIV  – LEGETØJ

Det europæiske legetøjsdirektiv sætter en række krav til legetøj, som er rettet mod det europæiske marked. Det er et lovkrav at legetøj solgt på dette marked er i overenstemmelse med EN71 legetøjsdirektivet.

Søhesten Kelpie Bideringen er i overenstemmelse med EN71 legetøjsdirektivet, som fortrinsvist fokuserer på mekaniske, fysiske og kemiske egenskaber, samt migrering af særlige stoffer.

 

ECE 44/03 + ECE 44/04 DIREKTIV – AUTOSTOLE

Eksempel ECE godkendelseSikkerhedsudstyret skal være godkendt med ECE 44-03 eller 44-04. Det betyder, at der skal være et E-mærke på autostolen, og at talrækken under eller efter E-mærket starter med enten 03 eller 04. Er autostolen fastmonteret hedder godkendelsen ECE (R) 44-05, og i dette tilfælde skal E-mærket efterfølges af 05. Hvis din autostol ikke er mærket med et E-mærke, er den ulovlig. Hvis bilen er udstyret med Isofixbeslag, er det sikres, at bruge autostole, der kan fastgøres i disse beslag.

Forklaring af ECE-Mærkaten

Universal = Erklæring om, i hvilken kategori autostolen er godkendt
9 – 18 kg Y =Godkendt til kropsvægt og “Y” betyder, at denne autostol har en 5-punkts-sele med skridtsele
E1 =Europæisk kontrolmærke og et tallet fortæller i hvilket land stolen er produceret
04301133 = Godkendelsesnummer. De to første cifre viser, efter hvilken version i ECE R44 autostolen er godkendt (i dette tilfælde ECE R 44/04)

Alle passagerer skal fastspændes i bilen. Indtil børnene er 135 cm høje, skal de bruge godkendt autostol eller selepude. Alt efter barnets alder og størrelse, er der forskellige lovkrav og gode råd til den mest sikre placering. Det er føreren af bilen, der har ansvaret og pligt til at sørge for, at børn er forsvarligt sikret i bilen ellers kan det give bøde og klip i kørekortet.

Når barnet er omkring 3½-4 år skal det over i stol nr. 3. Stol nr. 3 kan være en selepude med eller uden rygstøtte – det anbefales kun at bruge selepuden (uden ryglæn) til kortere ture. Til daglig brug bør du vælge en autostol/selepude med ryglæn. Selepuden monteres med bilens 3-punkt-sele og barnet skal veje over 15 kilo, da det ellers ikke kan udløse bremsen i bilens sele. Selepuden har nemlig ikke selv en 5-punkt-sele, som de andre størrelser, men benytter sig af den alm. sele i bilen.